Connect with us

Exclusiv

Istoria curelei din piele naturală

Publicat

pe

Societatea modernă nu acordă atenție miilor de ani și milioanelor de momente care intră în crearea de obiecte banale ingenioase cum ar fi o curea din piele naturală. Acest lucru se datorează unui factor psihologic comun – obișnuința, care este atunci când un stimul emoțional, mental sau fizic este prezentat atât de des încât răspunsul nostru la acesta este diminuat. Purtarea unei curele în mod frecvent, aproape în fiecare zi, face un element obișnuit.

Istoria și semnificația curelelor din piele este zgomotul de fundal, ca sunetul unei unități de aer condiționat care în cele din urmă nu se mai aude, dar în tot acest timpe este prezent. Curelele din piele sunt produsul a mii de ani de dezvoltare a unei meserii vechi, prelucrarea pielăriei, care a ajutat la modernizarea societății, la stabilirea identității culturale, la protejarea civilizațiilor și la avansarea tehnologiei. Uite o scurtă istorie a accesoriului vestimentar, care îți ține pantalonii chiar acum. Istoria timpurie a curelelor din piele datează de-a lungul veacurilor.

Curelele din piele au fost folosite încă din epoca bronzului (3000 î.Hr. – 1050 î.Hr.). Cu toate acestea, a fost nevoie de un timp pentru ca procesul de prelucrare a pielii să avanseze. Scoarța de copac înmuiată și pânza adunată erau piese proeminente de îmbrăcăminte înfășurate în jurul taliei. Au existat bucăți de piele cu pietre de fierbere găsite în locuințele din paleoliticul inferior norvegian, conform studiilor în tehnologia antică volumul V. Acestea sunt considerate o formă timpurie de bouilli cuir, care a fost o metodă de turnare a pielii prin fierberea acesteia, unii spunând că amoniacul din urina animală a fost folosit pentru a o trata. Acest tratament istoric de piele numit cuir bouilli („piele bolied” în limba franceză), care a avut loc în mod obișnuit în timpul Evului Mediu (5Th până la 15Th secolul D.Hr.) și perioada modernă timpurie (15Th până la 18 aniTh secolului D.Hr.). Cuir bouilli este o metodă de tratare și turnare a pielii prin fierbere. În aceste perioade, curelele au fost, de asemenea, folosite pentru a deține decorațiuni turnate, astfel încât acestea au trebuit să fie tratate în această metodă, astfel încât să devină întărite, dure și rigide.

Pe măsură ce tehnicile de prelucrare a pielii au progresat, oamenii au început să utilizeze pielea în scopuri practice și decorative. Multe curele au fost folosite pentru a transporta arme și echipamente, în timp ce multe alte centuri au fost folosite ca decor sau ornament. Figurinele zeului înarmat sirian din timpul epocii bronzului au descris războinicii nud cu barbă purtând curele de piele late de opt inci. Potrivit Warfare in the Ancient Near East to 1600 BC: Holy Warriors at the Dawn of History. Iliada, care este stabilită în timpul războiului troian între 1200-1100 î.Hr., face referire la trei centuri: zosterul (un brâu din piele și decorat cu pietre prețioase), aortēr (o centură de arme care ține o sabie, aruncată peste piept) și telamonul (un cuvânt comun folosit pentru orice centură purtată peste umăr), conform Echipamentului Militar din Epoca Bronzului. Acestea au fost suficient de groase pentru a proteja purtătorul de a fi tras în țeapă de săgeți, potrivit Epic Poem.

Pe măsură ce prelucrarea pielăriei a avansat, societățile au fost capabile să utilizeze textilele în scopuri utilitare pentru putea transporta arme și echipamente. Cataramele, centura și cârligele au fost turnate cu bronz, iar mai târziu a avut un miez de fier în interior, în conformitate cu identitatea etnică și puterea imperială: Batavians în Imperiul Roman timpuriu. Inițial, prelucrarea pielii a dat bucăți rigide de piele care au putrezit la soare, dar grăsimile animale au fost introduse mai târziu pentru flexibilitate. Aldehida, din frunze arse, a fost folosită pentru vopsire, iar pieile putrefiere au fost tratate printr-un proces de uscare la lumina soarelui. Alaun din zonele vulcanice a fost folosit în scopuri de nuanțare, potrivit unui raport.

În zilele noastre, există multe nuanțe de culori pentru pielea folosită la fabricarea curelei. Producția de piele Cordovan a fost dezvoltată în Spania secolului al VIII-lea. Curele din piele variază în funcție de cerere și de poziția socială a clienților. Curelele și brâurile din piele în Evul Mediu au fost o formă populară de bijuterii, cu broșe complicate care le-au fixat. Cu timpul, curele din piele au trecut în curele purtate direct în jurul șoldurilor peste o cotehardie (o rochie lungă) pe care bărbații și femeile o purtau. Acestea erau groase și puteau susține o sabie și o teacă, care era adesea făcută din piele.

Potrivit Îmbrăcăminte în Evul Mediu, meșteșugarii au purtat curele care aveau saci mari de instrumente fixate la centura. Efortul privind transportarea unor produse in viața de zi cu zi, a fost un pic mai intens din punct de vedere fizic, decât  în zilele noastre. Un ”houppelande” a fost o bucată lungă, somptuoasă, care putea fi purtată peste cotehardie. Pentru femei, curelele se purtau la sau deasupra taliei respectiv deasupra șoldurilor. Curelele bărbătești erau putate mai joas, în talie. În literatura de specialitate, centura sau brâul se referea la idei medievale de puritate, simbolizând castitatea și abstinența religioasă, potrivit unei lucrări publicate de Universitatea din Tennessee intitulată ”Importanța centurii în literatura religioasă și seculară medievală de dragoste curtenită”. La înmormântări, cadavrele îngropate cu centuri ”applique” era o dovadă că în practicile funerare centurile ar putea semnifica clasamentul social, potrivit unei lucrări intitulate ”Înmormântări cu centuri”. Deci, centura de piele a fost folosită pentru utilitatea muncii, onoarea religioasă și noblețea cu bijuterii.

Curelele pentru război erau de asemenea folosite. Săbiile și pumnalele atârnau în mare parte de linia curelei. Oțelul placat și benzile de piele erau atârnate de curea. Săgețile și armele mai mari care se manipulau cu 2 mâini, de asemenea, se prindeau cu curele de piele. Epoca de aur a pirateriei din anii 1650 până în anii 1730 a văzut o prevalență în pistoalele cu toc deasupra și sub talie prinse de curele din piele. Curelele din piele au schimbat pantalonii și cultura în secolul 20.

Centura din piele o poartă și cowboy americani, care sunt o piatră de temelie culturală în miturile machismo din această țară.  Să nu mai vorbim de faptul că cowgirls sunt o reprezentare iconică a puterii feminine. Impactul lor asupra curelei din piele a fost semnificativ marcat de catarame complicate, centura fiind acordată celor care dadeau dovadă de vitejie pe ferme și rodeos. Centura atârna mai jos pe talie, avea tocuri, iar unele erau fabricate gata să țină gloanțele de rezervă pentru revolvere. Rețineți că gaicile curelei nu au fost proeminente până în 1922, când Levi Strauss le-a adăugat la blugii pe care i-a introdus la sfârșitul secolului al XIX-lea. Butoanele bretelei au fost eliminate în 1937. Asta înseamnă că gaicile curelei nu ar fi putut exista și nu a existat înainte de acea dată? Nu neaparat. Dar ei au devenit o parte mai mare a zeitgeist în acest timp. După ce gaicile de centură au fost vehiculate în îmbrăcămintea sport, acestea au câștigat tracțiune ca parte a dulapurilor civililor. În timpul Primului Război Mondial au existat curele de ură și curele de suveniruri, care aveau atașate nasturii de la uniformele soldaților căzuți ca semn de cucerire pentru soldații germani. Cureaua Sam Browne avea o bucată largă de piele legată în jurul taliei, cu o curea din piele secundară mai mică, de obicei curea în diagonală pe trunchi.

Din punct de vedere istoric, cureaua secundară stabiliza o teacă pe talie, deoarece inventatorul Sam Browne, un ofițer al armatei britanice, își pierduse mâna stângă și avea nevoie de un mijloc de a menține lama ferm pe talie. Acesta a avut tendința de a se deplasa în jurul și a trebuit să fie stabilizat de mână non-dominante înainte de a trase. Această curea a fost folosită mai târziu pentru a susține pistoale grele. Cu timpul, ofițerii din diferite țări au adoptat-o ca parte a uniformei lor, dar Statele Unite au întrerupt utilizarea sa în jurul anului 1942 pentru a salva pielea. Moda ca identitate de grup a adoptat centura de piele în diferite subculturi, stiluri și utilizări în societatea postmodernă și în noul mileniu. Chiar și cureau armă de la Bigfoot Gun Belts a fost adaptat de la legături istorice în aplicare modernă, cu o curea de oțel-core pentru putere. În ceea ce privește catarame centura, prima lor utilizare documentată a avut loc în timpul epocii fierului (1200 B.C. și 600 B.C., în funcție de regiune). Există ceva numit „catarama mare”, care este fabricat din aur pur și a fost considerat a fi existat în timpul începutul anului 6Th sau 7Th secolul B.C. A fost găsit în situl arheologic din Sutton, Suffolk, Anglia.

Cataramele au fost în primul rând decorative și au venit de multe ori în modele elaborate și sunt adesea menționate ca „scut pe limba” catarame. În epocile ulterioare, cataramele pentru curele de piele au fost turnate în bronz, care, de obicei, au avut un miez de fier în interior.

Deoarece pielea naturală este derivată din piei de animale, acestea ar putrezi în mod natural atunci când sunt expuse la lumina soarelui. În primele zile de prelucrare a pielii, fâșii de piele de animale erau rigide și întărite. Mai târziu, grăsimile animale au fost adăugate pentru a le face mai maleabile; aldehida, un compus organic găsit în anumite plante, a fost folosit ca agent de vopsire. Uneori, alaunul din vulcani era folosit pentru a trata și a se vopsi. Apoi, pieile putrezite au fost așezate sub soare pentru a se usca. În cele mai vechi timpuri, centurile tradiționale erau încă foarte utilizate, dar brâurile au atins, de asemenea, un anumit grad de popularitate. Ele nu sunt „brâuri” ca în undergarments că știm astăzi. Mai degrabă, termenul „brâu” se referă, de asemenea, la un cablu care este utilizat în scopul susținerii și comprimării corpului, fie din motive de sănătate, fie din motive estetice.

Bărbații, în special călugării și preoții, purtau de obicei brâuri în jurul cassock – și încă o fac. Brâul a ajuns să reprezinte castitatea, protecția și angajamentul de a-L sluji pe Domnul.

Femeile purtau, de asemenea, brâuri, dar este mai mult din motive estetice. Îl purtau sub trunchi pentru a defini o anumită parte a corpului, în special sânii. Curelele au devenit un accesoriu vestimentar popular și au fost adesea fixate cu broșe care prezentau decorațiuni complicate și pietre prețioase. Deloc surprinzător, curelele au devenit oarecum un simbol al statutului mai ales în Evul Mediu. Centurile foarte decorative au fost asociate cu clasele superioare și noblețea, în timp ce oamenilor obișnuiți li s-a interzis să poarte chiar și cele mai elementare și utilitare centuri. Curelele din piele ca parte a unui ansamblu miltary au început mai târziu să câștige popularitate, începând cu anii 1600. Războiul de Treizeci de Ani (1618-1648) este un bun exemplu în acest sens. Cureaua a fost aproape inexistentă în moda femeilor pentru un timp. În anii 1800, pantalonii cu talie înaltă erau prepondereți și astfel au fost inventate bretele pentru a le susține, precum și pentru a elimina treptat centura. Armata a fost însă excepția, deoarece încă purtau centuri; ei ar strânge centurile lor cu scopul de a trage în talie și să dea impresia de umeri mai largi, asieta fizicul și aspectul impunător.

Fast forward la începutul anilor 20Th, în care pantalonii au căzut din nou la o linie normală a taliei, și astfel curelele au revenit la modă. Dar buclele centurii au fost inexistente până când Levi Strauss le-a adăugat la blugii săi din denim în 1922.

Ca urmare a popularității buclelor de curea, nasturii bretelelor au fost îndepărtați din pantaloni la mijlocul anilor 1930. Utilizarea buclelor de centură a devenit comună în îmbrăcămintea sportivă și, în cele din urmă, a câștigat acceptare și popularitate ca parte a îmbrăcămintei civile. Pe măsură ce bărbații au început să poarte din nou pantaloni, femeile au început, de asemenea, să experimenteze purtarea lor. În consecință, le-a cerut să poarte curele din piele pentru a le ține.

Astăzi, este obișnuit ca atât bărbații, cât și femeile să poarte pantaloni cu gaici pentru curea. Cureaua standard este fabricată din piele naturală, este de dimensiuni medii, vine în culori neutre, este de obicei fixată de o cataramă simplă. Cu toate acestea, puteți găsi, de asemenea, curele din piele naturală într-o varietate de dimensiuni și culori. Cataramele curelei sunt acum văzute mai mult decât doar pentru a asigura centura; ele au devenit, de asemenea, accesorii de moda, și nu este surprinzător pentru a vedea curele cu catarame care au modele complicate și chiar împânzite cu pietre prețioase.

 

 

 

 

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exclusiv

DXOMARK a desemnat HONOR Magic6 Pro drept “Smartphone-ul cu cea mai performantă cameră foto din lume”

Publicat

pe

De

HONOR Magic6 Pro a fost recunoscut ca având cea mai performantă cameră foto din lume, obținând un punctaj remarcabil de 158 în clasamentul DXOMARK pentru această categorie. Astfel, HONOR Magic6 Pro stabilește un nou standard de excelență în fotografia pe smartphone.

Această performanță subliniază devotamentul HONOR pentru a redefini limitele tehnologiei smartphone-urilor, prin angajamentul constant în cercetare și dezvoltare pentru a atinge excelența în tehnologia camerei foto. Scopul este de a oferi utilizatorilor o experiență fotografică de neegalat în lumea fotografiilor realizate cu un smartphone.

De ce este important:

Leadership în fotografie: Obținerea primului loc în clasamentul camerelor foto DXOMARK subliniază calitatea excepțională și capacitatea sistemului foto al HONOR Magic6 Pro, stabilind un nou standard pentru fotografia pe smartphone.

AI Motion Capture: Tehnologia avansată AI Motion Capture de pe HONOR Magic6 Pro duce fotografia la un nou nivel de claritate, surprinzând fiecare moment cu o precizie uimitoare.

Perfecțiune pe toate planurile: Depășind limitele fotografiei, HONOR Magic6 Pro excelează și la calitatea audio, display și rezistența bateriei. Prin obținerea a cinci distincții DXOMARK Gold 2024, smartphone-ul își consolidează statutul de flagship multifuncțional.

Pentru mai multe detalii, vedeți prezentarea realizată de DXOMARK pentru HONOR Magic6 Pro.

Citeste in continuare

Exclusiv

Synology anunță lansarea BeeStation: soluția perfectă pentru stocarea și gestionarea datelor personale în Cloud

Publicat

pe

De

București, România – 7 martie 2024 – Într-un pas semnificativ către simplificarea și accesibilitatea stocării datelor personale în cloud, Synology a dezvăluit astăzi BeeStation, un gadget inovator destinat celor ce caută o soluție eficientă și ușor de utilizat. BeeStation promite să transforme procesul de salvare, gestionare și partajare a fișierelor într-o experiență adaptabilă oricărui stil de viață, fără taxe de abonament și cu un control total asupra datelor private.

Lewis Sheng, Product Manager Synology Inc., a subliniat importanța BeeStation în cadrul ecosistemului Synology, afirmând:

„Timp de aproape două decenii, Synology a fost lider în furnizarea de soluții NAS, oferind caracteristici avansate pentru entuziaștii și profesioniștii din domeniul tehnologiei. BeeStation reprezintă răspunsul nostru la o altă nevoie esențială. Acesta combină toate funcțiile de gestionare a fișierelor și de backup într-o soluție hardware și software mai accesibilă și simplificată.”

Configurare Rapidă și Simplă: BeeStation este echipat cu un hard disk încorporat de 4TB*, oferind spațiu suficient pentru documente, fișiere personale, fotografii și videoclipuri. Configurarea dispozitivului este extrem de simplă, utilizatorul final necesitând doar să scaneze un cod QR și să conecteze cablurile corespunzătoare.

Partajare personalizată: BeeStation permite utilizatorilor să creeze spații de stocare private pentru fiecare membru al familiei, asigurând astfel respectarea intimității și securitatea datelor. Această caracteristică nu necesită cunoștințe avansate de IT sau de rețelistică, oferind fiecărui membru al familiei un spațiu dedicat, sigur și personal.

Funcții Avansate de Backup și Inteligență Artificială: BeeStation protejează automat fotografiile și videoclipurile de pe dispozitivele iOS și Android realizând copii de rezervă automate, asigurând securitatea celor mai importante amintiri. De asemenea, instrumentul de organizare a fotografiilor cu inteligență artificială facilitează gestionarea bibliotecii foto, permițând găsirea și partajarea mai ușoară a imaginilor sau albumelor specifice, prin recunoașterea persoanelor și obiectelor.

Backup pentru diverse surse de date: BeeStation are capacitatea de a face copii de rezervă ale fișierelor din Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox și unități USB conectate, asigurând utilizatorilor păstrarea întotdeauna a unei copii a datelor importante.

Pentru mai multe detalii vizitați https://bee.synology.com/en-ro/BeeStation

Citeste in continuare

Eveniment

Studiu ÎntreVecini: 65% dintre români declară că nu-și cunosc vecinii deloc sau că îi cunosc în mică măsură

Publicat

pe

De

  • 80% dintre români și-ar dori să se înțeleagă mai bine cu vecinii și să poată apela la ei în caz de nevoie
  • 59% dintre respondenți nu au participat niciodată sau au participat foarte rar la evenimente sociale cu vecinii
  • 9 din 10 respondenți sunt deschiși să se implice mult și chiar foarte mult în promovarea diversității și incluziunii

65% dintre românii care locuiesc la bloc nu-și cunosc vecinii deloc sau îi cunosc în mică măsură, în timp ce doar o mică parte dintre ei se cunosc bine (27%) sau foarte bine (8%), conform unui studiu realizat de ONG-ul ÎntreVecini, cu scopul de a înțelege percepțiile și comportamentele celor care locuiesc în comunitățile de la bloc. Întrebați ce motive i-ar determina să se cunoască mai bine unii cu alții, 68% dintre respondenți au menționat pe primul loc soluționarea unor probleme comune, pe locul doi dorința de a construi o comunitate mai strânsă (32%) și proiectele comune în cartier (32%), urmate fiind de ocaziile de socializare organizate în cartier (26%) și de interesul comun pentru activități sau hobby-uri (21%).

Când vine vorba despre frecvența cu care românii au participat la evenimente sociale împreună cu vecinii lor de la bloc, sondajul arată că 59% dintre respondenți nu au participat niciodată sau au participat foarte rar. Respondenții declară că și-ar dori ca în blocul în care locuiesc să existe activități comunitare precum: activități comune pentru copii (31%), grătar comunitar (28%), seri de jocuri de societate (22%), seri de film în aer liber (21%), evenimente sportive (16%), concursuri sau competiții între vecini (14%) ori ateliere și cursuri (14%).

„Faptul că românii care locuiesc la bloc nu se prea cunosc cu vecinii lor nu ne ia prin surprindere, ci este chiar o realitate pe care ne dorim să o schimbăm. Partea bună este că, prin prisma sondajului pe care l-am desfășurat, am aflat că 80% dintre românii care locuiesc la bloc și-ar dori să se înțeleagă mai bine cu vecinii și să poată apela la ei în caz de nevoie. Iar asta ne dă speranța că vom reuși să împrietenim cât mai mulți oameni cu vecinii lor, dar și cu conceptul de sustenabilitate, pe care-l promovăm prin intermediul acțiunilor desfășurate în comunitățile de bloc din România, alături de partenerii noștri”, a declarat Sabina Mihăilescu, Manager General ONG ÎntreVecini.

ÎntreVecini este un ONG care își propune să regenereze spiritul comunitar la bloc și să transforme comunitățile urbane din România în huburi sustenabile. ONG-ul se dedică formării de comunități reziliente, prietenoase cu mediul și bazate pe solidaritatea vecinilor, oferind celor înscriși în program și declarați câștigători oportunitatea de a-și echipa blocurile în care locuiesc cu panouri fotovoltaice, în mod gratuit, devenind astfel prosumatori. Cei interesați să se alăture inițiativei și să primească, de asemenea, suport pentru desfășurarea unor activități sustenabile în comunitățile din care fac parte, se pot înscrie, într-o etapă ulterioară, pe platforma www.intrevecini.ro.

„În copilăria mea, vecinul era o instituție resursă la care puteai apela atunci când e nevoie: cereai cu împrumut o cană de zahăr sau 100 de lei până la salariu și culmea le și primeai. În plus, relațiile de încredere erau destul de puternice, nu degeaba atunci când plecai de-acasă le lăsai chiar și un set de chei de la casă. În ultimii 30 de ani, lucrurile s-au schimbat și acum, cu greu ne știm (din vedere) vecinii. Despre încredere, e chiar și mai greu de vorbit. E de vină societatea? E de vină internetul? Este rezultatul individualismului care ne este servit de cele mai multe ori ca rețeta succesului? E normalitatea globalizării și rezultatul unui proces natural de reajustare a relațiilor într-un nou context socio-economic? E ceea ce ne dorim să dăm mai departe ca mod de socializare? Cred că toate câte un pic, și multe altele. Mă bucur că cei de la ÎntreVecini vor să dezbatem aceste întrebări și să vedem ce și cum alegem să facem ÎMPREUNĂ. Pentru că relațiile dintre noi, și calitatea acestora, generează comportamentele care definesc o societate. Iar noi ne dorim ca România să fie o societate solidară, empatică și degrabă vărsătoare de iubire”, a declarat Gelu Duminică, Sociolog și Director executiv Agenția „Împreună”.  

Cum se înțeleg vecinii de la bloc și ce probleme întâmpină, în funcție de generația lor

Conform sondajului realizat de ÎntreVecini, respondenții din generația Z prezintă o reticență crescută în relația cu vecinii. Astfel, persoanele de până în 27 de ani au mai degrabă o relație destul de formală cu vecinii (34%) și se declară chiar distante, neavând o relație apropiată cu aceștia (20%). De asemenea, preferă într-un procent semnificativ mai mare față de totalul eșantionului să păstreze distanța (41%) și nu sunt deschise să-și cunoască vecinii (20%). Într-un procent de asemenea ridicat se conturează și reticența generației Y  (28-43 de ani) de a-și cunoaște vecinii. La polul opus, cei din generația X, care au între 44 și 59 de ani (38%) și cei din generația Baby Boomers, între 60 și 78 de ani (39%) se declară destul de apropiați de vecinii lor și chiar sunt deschiși și încurajează interacțiunea (48%).

Pe de altă parte, când vine vorba despre motivele care ar putea să-i împiedice în cunoașterea vecinilor, respondenții au ales pe primul loc programul aglomerat (48%), urmat de dorința de a nu le fi invadat spațiul personal (33%), dar și de lipsa interesului pentru interacțiune socială (25%) și de lipsa oportunităților în comunitatea din care fac parte (21%). Analizând răspunsurile per generații, se observă că majoritatea celor care au între 44 și 59 de ani (generația X) au afirmat că au programul aglomerat. În același timp, invadarea spațiului personal a fost varianta aleasă în principal de cei cu vârste cuprinse între 28 și 43 de ani (generația Y). De asemenea, rezultatele arată un interes scăzut pentru interacțiune socială preponderent în cazul persoanelor din generațiile X (44-59 ani) și Y (28-43 ani). Nu în ultimul rând, majoritatea celor care au considerat că lipsa oportunităților din comunitate i-ar împiedica să-și cunoască vecinii sunt persoane din generația Z (până în 27 de ani).

Din perspectiva problemelor întâmpinate între vecini, 50% dintre românii care locuiesc la bloc declară că nu au avut probleme semnificative cu vecinii, 32% au avut, însă au reușit să le rezolve în mod amiabil, 16% au avut probleme și încă nu au fost soluționate, iar alți 3% preferă să nu discute despre acest aspect. Întrebați care sunt principalele probleme pe care le întâmpină în relația cu vecinii lor, părerile sunt împărțite. Respondenții studiului consideră fie că vecinii lor nu sunt comunicativi (33%), fie că sunt gălăgioși (29%), prea curioși (28%) sau agresivi verbal (14%).

Cât de dornici sunt românii să se implice în rezolvarea problemelor din comunitățile lor

Când vine vorba despre implicarea în rezolvarea problemelor comunității, majoritatea respondenților (52%) se arată oarecum deschiși să se implice, însă în funcție de situație. 29% afirmă că s-ar implica cu siguranță, 12% recunosc că nu s-ar implica, dar ar fi dispuși să susțină inițiativele altora, iar 6% confirmă că deocamdată nu s-ar implica.

Locurile de parcare (51%), dezvoltarea spațiilor verzi și a parcurilor (42%), gestionarea deșeurilor și protejarea mediului înconjurător (41%), lipsa măsurilor pentru contracararea infracționalității (38%) și îmbunătățirea infrastructurii (31%) se află pe primele cinci locuri în topul problemelor sau nevoilor pe care românii care locuiesc la bloc le consideră cele mai importante în comunitățile din care fac parte.

Din perspectiva implicării în rezolvarea problemelor din comunități, românii par foarte receptivi. Cea mai mare parte dintre ei au afirmat că s-ar implica mult sau foarte mult în rezolvarea unor acțiuni precum: promovarea diversității și incluziunii (86%), gestionarea deșeurilor și protejarea mediului înconjurător (83%), promovarea serviciilor sociale și educația de calitate (79%), dezvoltarea activităților culturale și recreative (74%), pe lângă multe alte topicuri legate de transport, spații verzi, parcări ș.a.m.d.

Studiul a fost realizat cu ajutorul agenției Reveal Marketing Research și s-a desfăşurat online, în perioada 29.11.2023 – 04.12.2023, pe un eșantion reprezentativ pentru universul persoanelor cu vârsta 18+ din România, utilizatori de internet, care locuiesc în mediul urban și periurban, în blocuri de locuințe. Mărimea eșantionului a fost de 1002 respondenți.

Despre ÎntreVecini

ÎntreVecini este un ONG care regenerează spiritul comunitar la bloc și transformă grupurile de vecini din România în comunități sustenabile prin susținerea dezvoltării de proiecte în cartier. Proiectul ÎntreVecini este susținut de către BRD Groupe Société Générale în calitate de partener principal și de POWERToMe, MSL The Practice, Benga, DIUD, Colțan și Asociații.

CONTACT PENTRU PRESĂ:

Alexandra Nedelcu: alexandra.nedelcu@thepractice.ro, 0752 751 065

Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

fotograf bucuresti fotograf bucuresti
Uncategorizedo oră inainte

Căutați un fotograf talentat și experimentat pentru nunta voastra?

FOTOGRAF BUCURESTI: Echipa Lights and Tales – Momente Magice Imortalizate Căutați un fotograf talentat și experimentat în București? Echipa Lights and...

Eveniment10 ore inainte

easySales: Perioada Valentine’s Day, 1 și 8 martie a crescut coșul de cumpărături online la 244 de lei; categoriile preferate sunt Casă și bucătărie, Electronice, Artă și hobby

În perioada 14 februarie – 14 martie 2024, valoarea medie a coșului de cumpărături a crescut la 244 de lei,...

Uncategorized11 ore inainte

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Stil și funcționalitate într-un pachet complet

Tableta include celebrul S Pen, un design elegant și o baterie de lungă durată perfectă pentru a duce la bun...

Uncategorized11 ore inainte

SWISS CLINICS participă la AMWC Monaco 2024, cel mai important congres mondial de medicină estetică și anti-îmbătrânire din lume

AMWC Monaco 2024 are loc în cadrul Grimaldi Forum, în perioada 27-29 martie, și aduce împreună peste 15.000 de participanți Swiss...

EvenimentO zi inainte

UP Generation lansează Life Skills Pro: Primul program de mentorat din România care transformă viitorul tinerilor

București, 27 martie, 2024: Cu obiectivul de a aduce soluții și sprijin unei generații aflate în căutarea direcției și a...

UncategorizedO zi inainte

Cum s-a schimbat relația românilor cu băncile în ultimii 8 ani? De la zeci de mii de procese, la negociere și rezolvare amiabilă

27 martie, București. Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă...

Eveniment2 zile inainte

Samsung extinde Galaxy AI cu One UI 6.1

Samsung Electronics îmbunătățește experiența utilizatorilor pe o gamă largă de dispozitive Galaxy prin lansarea actualizării One UI 6.1*. Începând cu 28...

Uncategorized3 zile inainte

Kingston Digital lansează SSD-urile industriale i-Temp

formate de 2,5-inch & M.2 2280 Pentru integratorii de sisteme și inginerii de proiectare Managementul ciclului de viață și asistență...

Eveniment3 zile inainte

NAVITEL a lansat o nouă cameră de bord auto: NAVITEL R35

NAVITEL a lansat la începutul anului noua cameră de bord auto NAVITEL R35 care este proiectată pentru a oferi o experiență de...

Uncategorized3 zile inainte

BenQ lansează PD3225U, un nou monitor de design pentru utilizatorii de Mac și MacBook Pro

Alăturându-se seriei de monitoare profesionale, PD3225U este o necesitate pentru designeri, fotografi și creatori de conținut București, România,  Martie 2024 –...

Exclusiv7 zile inainte

DXOMARK a desemnat HONOR Magic6 Pro drept “Smartphone-ul cu cea mai performantă cameră foto din lume”

HONOR Magic6 Pro a fost recunoscut ca având cea mai performantă cameră foto din lume, obținând un punctaj remarcabil de 158...

OxyGeneo OxyGeneo
Social7 zile inainte

Secrete pentru o piele impecabilă: Tratamentele faciale

Pielea noastră, delicată și expusă zilnic la o serie de factori agresivi, are nevoie de o îngrijire atentă și personalizată....

Cum afectează infrastructura zonei prețul și valoarea apartamentelor în București? Cum afectează infrastructura zonei prețul și valoarea apartamentelor în București?
UncategorizedO săptămână inainte

Cum afectează infrastructura zonei prețul și valoarea apartamentelor în București?

Infrastructura joacă un rol crucial în determinarea prețului și valorii apartamentelor în București. Orașul este în continuă dezvoltare și îmbunătățire...

EvenimentO săptămână inainte

Ascultă muzica preferată și gestionează apelurile cu ușurință în mașină cu Navitel BHF02 BASE

Navitel prezinta modulatorul FM auto, BHF02 BASE, un dispozitiv revoluționar care îți permite să te bucuri de muzică și să...

UncategorizedO săptămână inainte

Cancerul de prostată: Tratamente fără frontiere cu ajutorul experților din Turcia

Cancerul de prostată, una dintre cele mai răspândite forme de cancer întâlnite la bărbați în întreaga lume, reprezintă o provocare...

UncategorizedO săptămână inainte

Peste 1.000 de studenți merg în următoarea etapă a Future Jobs Cup, proiectul educațional lansat de TikTok și Școala de Valori în România

București, 21 martie 2024 – Aproximativ 2.400 de studenți din principalele universități din România s-au înscris în Future Jobs Cup, proiectul...

Știrile Săptămânii