Connect with us

Cultură

Filarmonica „Ion Dumitrescu” emblemă națională a muzicii de calitate

Publicat

pe

Un început de stagiune efervescent marcat de Concertul eveniment inclus în Festivalul Enescu deschidea seria de concerte a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea pe 18 septembrie cu o sală plină. Un dirijor inspirat, Constantin Grigore și o pianistă de clasă, Adela Liculescu, pentru că despre ea este vorba, a fost și laureată a marelui concurs Enescu, asigurau într-o colaborare excelentă cu simfonicul vâlcean o deschidere de stagiune cu sala plină.

A urmat concertul de la București din Piața Festivalului Enescu,  pe 23 septembrie unde orchestra filarmonicii vâlcene a impresionat cei peste 2000 de participanți entuziaști, un public bucureștean civilizat și avizat, venit să guste aroma muzicii de calitate într-o superbă seară de sâmbătă.

De la o seară de jazz la „Concertele Toamnei” până la concertul dedicat Sfântului Antim Ivireanul, protectorul spiritual al Râmnicului, filarmonica vâlceană a deschis noua stagiune într-o dinamică foarte apreciată de publicul spectator care, încet dar sigur a revenit în sala „Lahovari”, atras bineînțeles de actul cultural autentic, dar și de campania inspirată a managementului instituției, campanie care realizată cu sponsori inimoși a reușit nu doar să repare ceea ce pandemia fracturase, dar și să depășească așteptările.

Poate părea o laudă dar, în realitate, efortul echipei filarmonicii este asiduu, persuasiv și profesionist, cu multă muncă și dedicație în back-office-ul nevăzut iar publicul revine și se primenește într-o dorință vizibilă de a accesa un act artistic de calitate, solid și bine interpretat, transmițător de fior artistic real emoțional. Într-o perioadă nefastă pentru cultură, când mass media promovează cu mult sârg non valoarea, kitsch-ul și produsele comerciale de tip fake, instituțiile muzicale profesioniste fac eforturi monumentale să reziste acestui tir de incultură.

Asistăm cu amărăciune la câștigul milioanelor de like-uri  acordate unor „artiști” lipsiți de orice etică morală, cu texte sterile și zgomote imitatoare de muzică, în esență,  nefiind o problemă așa zisa „piață concurențială”, ci efectele acestui război calitate-non calitate, total inechitabil din care marele perdant este și va fi societatea. Dar ca în orice luptă inegală, părăsim această sferă aducătoare de negativitate și promiscuitate și revenim la actul artistic de calitate pe care Filarmonica „Ion Dumitrescu” se străduiește să o ofere melomanilor în fiecare zi de luni și nu numai.

Luna octombrie a fost foarte „cantabilă” în acest sens pentru că a oferit publicului o serie de concerte foarte atractive precum  „Concertele Toamnei” , „Toamnă romantică”, „Pe aripile muzicii”  sau „Orient Express” luna încheindu-se cu un vocal simfonic  – „Misa Trinitas”, o lucrare semnată de Wolfgang Amadeus Mozart.

Luna noiembrie se anunță de asemenea o lună foarte plină la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea putând chiar să fie considerată un preambul al lunii sărbătorilor de iarnă pentru că simfonicul vâlcean va oferi publicului meloman atât concerte romantice (Ceaikovski, Schumann), concerte clasice (Mozart, Beethoven) cât și ediția cu nr. 2 a Concursului „Academic Piano Competition”, competiție în care publicul meloman prezent la concert va putea urmări în direct „duelul” concertistic al celor 3 tineri care vor trece de etapele preliminare.

Practic, cei 3 finaliști vor concerta pe scena filarmonicii, în acompaniamentul orchestrei simfonice iar la sfârșit juriul, într-un termen foarte scurt va comunica numele câștigătorului, iar publicul va putea vota „concurentul preferat”. O manifestare foarte atractivă care încă de la prima ediție a creat o emulație deosebită în sala de concerte a Filarmonicii „Ion Dumitrescu”. Dar, despre luna noiembrie vă vom invita să citiți în cronica de noiembrie după ce toate concertele se vor fi terminat.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Polivalență culturală la Filarmonica ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea

Publicat

pe

De

Filarmonica Ion Dumitrescu

Joi 20 iunie 2024, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea a găzduit Recitalul Extraordinar al pianistei Ilinca Dumitrescu și al invitatului său fagotistul Vasile Macovei. Cei doi muzicieni alcătuiesc un ansamblu muzical instrumental de certă valoare, confirmarea venind atât de la marii critici ai muzicii culte cât și de la publicul meloman care i-a ascultat în decursul a zeci de ani în sute de apariții scenice. Ilinca Dumitrescu provine dintr-o familie de mari intelectuali vâlceni. Este fiica compozitorului Ion Dumitrescu și a poetei Mariana Dumitrescu, este nepoata compozitorului Gheorghe Dumitrescu cât și verișoara primară a pianistului Tudor Dumitrescu. Distinsa pianista este născută în 29 august 1952, la București.

Între numeroasele premii și distincții primite de Doamna Doctor Muzicolog – pianista Ilinca Dumitrescu merită amintită o înaltă distincție – Ordinul Artelor și Literelor. Nume de prestigiu al artei interpretative românești, personalitate artistică de anvergură internațională, pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în orașe din cinci continente, 46 de țări, 39 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. Repertoriul recitalului extraordinar susținut de pianista Ilinca Dumitrescu și de către invitatul ei special, fagotistul Vasile Macovei a cuprins în prima parte a programului, lucrări din muzică clasică universală (Robert Schumann, Frederic Chopin, Piotr Ilici Ceaikovschi, Edvard Grieg, Jean Sibelius, Ciprian Porumbescu), iar în cea de a două parte au fost interpretate lucrări aparținând compozitorilor din secolul al 19-lea și al 20-lea (Doru Popovici, Isaac Albeniz, Alberto Ginastera, Astor Piazzolla, Enrique Granados, Ion Dumitrescu) cei doi interpreți fiind cunoscuți pentru promovarea marilor creații contemporane. Putem afirma că diversitatea pieselor interpretate a contribuit și la alcătuirea portretului muzical al celor doi soliști. Concertul a fost încununat de succes și a fost apreciat de publicul meloman. Seara a continuat cu lansarea volumului de creații lirice intitulat ”Poezii” al Marianei Dumitrescu publicat la editura bucureșteană Grafoart. Evenimentul a marcat împlinirea unui veac de la nașterea autoarei.

Despre Mariana Dumitrescu (1924–1967) a vorbit atât fiica sa cât și Vasile Macovei iar Domnul Matei Bănică directorul editurii Grafoart a completat discursurile celor doi muzicieni făcând și o scurtă prezentare a editurii. Am aflat astfel că autoarea a fost o talentată poetă română, ale cărei creații au rămas în conștiința culturală. Poeziile sale cu o profundă dimensiune spirituală sunt discursive, constatative. Au un statut psihologic pronunțat de noblețea emoției .Temele preferate, timpul, dragostea, moartea, se dezvoltă în fertile întrepătrunderi. În aceste poezii este prezentă obsesia mării, a profunzimilor (neptunice, celeste), a infinitului.

Autoarea a fost Licențiată a Facultății de Litere și Filosofie a Universității din București (1946) și a Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică secția artă dramatică (1947). A debutat în 1942 cu placheta ”Poezii”, volum antum.

Marele compozitor Mihai Jora a compus pe versurile poetei Mariana Dumitrescu muzica a 42 de lieduri. Iar pe baza prozei poetei, același compozitor a elaborat baletul „Întoarcerea din adâncuri” .

Profunzimea spirituală a poemelor, dar și a liedurilor a contribuit la valorificarea emoției artistice și a tulburat de-a lungul anilor publicul atent și doritor de cultură. Memoria artistei se păstrează și prin intermediul LP-ului realizat de Electrecord în anii 1960 unde cele mai frumoase poezii ale sale au fost recitate de voci celebre. De apreciat amplul program de valorificare a operei poetice pe care Ilinca Dumitrescu împreună cu Matei Bănică director al editurii Grafoart și l-au propus. Atitudinea de încurajare și susținere de către instituția Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea, de recunoaștere a valorii acestor personalități, este demnă de apreciat și de urmat și de alți factori generatori de cultură de pretutindeni.

Cristian Ovidiu Dinica

Citeste in continuare

Cultură

Platforma de audiobook-uri și e-book-uri Voxa se lansează în Italia

Publicat

pe

De

București, 15 mai 2024 – Voxa, aplicația de streaming pentru audiobook-uri și e-book-uri, începe expansiunea internațională și își extinde operațiunile în Italia. Din 15 mai, serviciul va fi disponibil pentru ascultătorii italieni, cu o librărie formată din peste 100.000 de titluri în limba italiană și engleză.

În strategia de expansiune dezvoltată de Voxa, ​​Italia s-a evidențiat ca o piață majoră de carte, cu o valoare totală de aproximativ 1,8 miliarde de euro în 2023, dar cu o penetrare digitală de doar 6%, prezentând o oportunitate semnificativă de creștere. În acest context, un nou jucător dinamic precum Voxa, care contribuie la extinderea catalogului de cărți audio disponibil, poate crea condițiile pentru ca piața să crească cel puțin până la 10% din totalul acesteia până în 2026. Voxa are în plan ca în primele trei luni să deschidă studiouri locale, unde să înregistreze conținut exclusiv și să pună la dispoziția editurilor servicii de producție audio.

Până la sfârșitul anului 2024, Voxa va investi peste 2 milioane de euro în dezvoltarea operațiunilor din Italia. În acest sens, compania a deschis un birou în Milano și are deja o echipă locală care să gestioneze implementarea strategiei de lansare și dezvoltare în Italia. Coordonarea regională și dezvoltarea tehnologiei vor fi gestionate de hub-ul regional al companiei din București.

„Planurile ambițioase și premierele vor continua în România, care rămâne o piață cheie pentru Voxa. Expansiunea internațională nu reprezintă o schimbare în focusul nostru, ci dovada că am creat un produs și un model de business valoroase, care se vor bucura de recunoaștere și peste hotare. Acest lucru dovedește încă o dată că resursele și talentul local ne pot aduce la același nivel cu marii jucători la nivel global. Credem că tehnologia Voxa o să fie apreciată și adoptată cu succes într-o țară precum Italia,” spune Dan Vidrașcu, CEO Voxa.

Prin intermediul Voxa, utilizatorii din Italia vor avea acces la o vastă bibliotecă de cărți audio, cuprinzând o gamă largă de genuri literare, de la ficțiune la non-ficțiune, de la cărți clasice la cele mai recente bestseller-uri. Astfel, Voxa are deja parteneriate cu cele mai mari grupuri editoriale, printre care se numără și editurile Arnoldo Mondadori Editore și GEMS.

În linie cu structura ofertei din România, Voxa va avea disponibile două opțiuni de abonamente nelimitate: lunar și anual.

Despre Voxa

Voxa este liderul aplicațiilor de streaming pentru audiobook-uri și e-book-uri din România, cu peste 300.000 de useri activi în 2023, la doar doi ani de la lansare. În prezent, platforma Voxa cuprinde peste 70.000 de titluri (audiobook și e-book în limba română și în limba engleză) cât și cea mai mare colecție de audiobook-uri în limba română din lume. Peste 50.000 de români care locuiesc în străinătate sunt ascultători activi de audiobook-uri în limba română, arată rezultatele studiului „Piața de carte digitală din România”, prima cercetare de piață dedicată audiobook-urilor și e-book-urilor din România, realizată de către Voxa în mai 2023. Voxa colaborează cu peste 40 de edituri de renume local și internațional printre care și Litera, Corint, Trei, Humanitas, Curtea Veche, Niculescu, For You și Harper Collins.

Voxa poate fi descărcată din Google Play și din AppStore de către orice utilizator de smartphone. Mai multe informații sunt disponibile pe www.voxa.ro.

Citeste in continuare

Cultură

Descoperă farmecul muzicii clasice la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea

Publicat

pe

De

În Municipiul Râmnicu Vâlcea, un colț de cultură atrage pasionații de muzică clasică din întreaga regiune: Filarmonica „Ion Dumitrescu”. Numele filarmonicii este un omagiu adus marelui compozitor român Ion Dumitrescu, figură emblematică în peisajul muzical românesc, născut chiar în comuna Oteşani din judeţul Vâlcea, și reflectă angajamentul instituției de a păstra vie tradiția muzicală de înaltă calitate.

Un tezaur cultural înfloritor

Filarmonica „Ion Dumitrescu” nu este doar un punct de reper pentru iubitorii de muzică clasică, ci și un centru vital în promovarea culturii și artelor. Cu un repertoriu divers și bogat, filarmonica găzduiește regulat concerte care includ atât compoziții clasice consacrate, cât și piese contemporane, oferind o platformă pentru talentele emergente din muzica clasică.

O scenă pentru talente locale și internaționale

Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale Filarmonicii „Ion Dumitrescu” este deschiderea sa către colaborări internaționale. Muzicieni din întreaga lume sunt invitați să performeze alături de orchestra filarmonicii, creând astfel un dialog cultural care transcende granițele. Aceste colaborări nu doar că îmbogățesc scena culturală locală, dar oferă și oportunități unice de învățare și inspirație pentru muzicienii locali.

Viitorul sună promițător

Sub conducerea dirijorilor talentați și cu suportul unei comunități dedicate, Filarmonica „Ion Dumitrescu” se află într-o continuă expansiune și inovare. Cu fiecare concert și fiecare notă, instituția nu doar că își afirmă locul în inima comunității din Râmnicu Vâlcea, dar și în peisajul cultural mai larg, demonstrând că muzica clasică este un limbaj universal, atemporal și profund uman.

Prin tot ceea ce face, Filarmonica „Ion Dumitrescu” rămâne un stindard al excelenței muzicale și un punct luminos în cultura românească, invitând pe fiecare să descopere și să se bucure de minunatele sale armonii. Așadar, dacă vă aflați în Râmnicu Vâlcea sau planificați o vizită, nu ratați ocazia de a trăi o experiență culturală de neuitat. Muzica vă așteaptă să vă îmbogățiți sufletul și să vă lărgească orizonturile.

Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

UncategorizedO zi inainte

Vara culturală 2024: JazzUP și ArtUP, concerte senzoriale, artă subacvatică și experiențe memorabile în țară

Între 8 iulie și 5 septembrie, festivalurile JazzUP și ArtUP oferă publicului o serie de experiențe culturale, de la jazz...

UncategorizedO zi inainte

Samsung Galaxy Z Fold6 și Z Flip6 ridică Galaxy AI la noi înălțimi pe piața de mobile

Descoperă noul Galaxy AI, amplificat de designul pliabil unic al seriei Galaxy Z și de ecosistemul Galaxy Noile Galaxy Buds3...

UncategorizedO zi inainte

Succesul Antreprenorial în Era Digitală: Sfaturi și Strategii pentru Femei de Afaceri

Femeile antreprenor au oportunități vaste pentru a-și dezvolta afacerile și a-și extinde influența. La SecurMeNow, suntem dedicați succesului femeilor antreprenor,...

UncategorizedO zi inainte

Aqurate atinge pragul primelor 100 de magazine online clienți, vizează o nouă rundă de finanțare seed

Aqurate, platformă SaaS care crește conversiile din eCommerce prin personalizare bazată pe Inteligenţă Artificială (AI), a ajuns, după primele șase luni...

UncategorizedO zi inainte

Ghid pentru securitatea site-ului tău WordPress de prezentare

Asigurarea securității site-ului dumneavoastră WordPress este crucială pentru protejarea informațiilor și menținerea încrederii vizitatorilor. Un site nesecurizat poate duce la...

Care sunt avantajele utilizării gips-cartonului în amenajările interioare? Care sunt avantajele utilizării gips-cartonului în amenajările interioare?
Afaceri3 zile inainte

Care sunt avantajele utilizării gips-cartonului în amenajările interioare?

Amenajările interioare sunt esențiale pentru crearea unui spațiu funcțional și estetic, fie că vorbim de locuințe, birouri sau alte tipuri...

Uncategorized3 zile inainte

Noile Samsung Galaxy Watch7, Galaxy Watch Ultra și Galaxy Ring vin cu soluții inteligente pentru bunăstarea utilizatorilor

Cele mai recente produse de tip Wearables de la Samsung le oferă oamenilor noi experiențe inteligente conectate și contribuie la...

Uncategorized4 zile inainte

Tehnologii de Digitalizare Esențiale pentru Antreprenori în 2024: Găsește-ți Avantajul Competitiv

În 2024, digitalizarea nu mai este doar o opțiune, ci o necesitate pentru orice antreprenor care dorește să rămână competitiv...

Eveniment4 zile inainte

Elevii riscă rezultate mai slabe dacă pun mediul înconjurător mai presus de educație

Aceștia solicită tehnologii sustenabile pentru a crește nivelul de performanță    Unul dintre cei mai importanți piloni ai unei societăți,...

Afaceri5 zile inainte

Transport Moloz București – Servicii pentru Întreținerea Șantierelor în Timpul Construcțiilor

În timpul construcțiilor, molozul poate deveni o problemă semnificativă dacă nu este gestionat corect. moloz-bucuresti.com oferă servicii de transport moloz...

Uncategorized6 zile inainte

Inchirieri masini pentru mobilitate

In contextul actual al calatoriilor, fie ca sunt realizate in scop turistic sau de afaceri, mobilitatea devine un element esential....

UncategorizedO săptămână inainte

Philips lansează patru monitoare noi din seria E1 dedicată productivității

București,  3 iulie 2024 – Philips Monitors extinde seria E1 cu patru noi modele dedicate profesioniștilor din mediile de lucru dinamice....

EvenimentO săptămână inainte

SOLE lansează: Pop-Up Store SOLE 2024 – Discover. Shop. Shine.

România – 3 iulie 2024 – SOLE.ro , retailerul de top în produse cosmetice de înaltă calitate, are plăcerea de a...

UncategorizedO săptămână inainte

Transformă-ți Afacerea cu Fonduri Europene: Cum Digitalizarea Îți Poate Crește Succesul în Startup Nation 2024

Transformarea afacerilor prin digitalizare nu este doar un trend, ci o necesitate. Programul Start-Up Nation 2024 oferă o oportunitate excelentă pentru...

UncategorizedO săptămână inainte

Pregătește-te pentru sezonul de construcții 2024 cu Somfy

Odată cu venirea verii și a zilelor mai calde, începe sezonul de construcții. Cum va fi acesta și ce provocări...

Uncategorized2 săptămâni inainte

11 motive pentru care să îți instalezi un sistem de panouri fotovoltaice la tine acasă

Instalarea panourilor fotovoltaice aduce o mulțime de avantaje și este considerată o investiție importantă pe termen lung. Iată care sunt...

Știrile Săptămânii